lauantai 13. maaliskuuta 2021

Urheilun aikalisä

Raastava koronatilanne on varmasti laittanut kaikkien ihmisten mielenterveyden uudenlaiseen testiin. Resilienssiä, epävarmuuden sietoa ja uuteen normaaliin tottumista on varmasti vaadittu tässä tilanteessa jokaiselta.

Yksi suuri haaste tässä ajassa on se, että urheilu ja liikunta ovat monelta osin tauolla. Jyväskylässä kaupungin salivuorojen harrastusmuotoinen aikuisliikunta on ollut seis marras- tai joulukuusta lähtien. Näin alasarjajoukkueiden treenivuorot ovat jääneet lähes täysin minimiin. Oman joukkueeni vuorot ovat olleet seis nyt useita kuukausia, muutaman kerran olemme käyneet ulkojäillä tai pihasählyillä. Asia on maailman mittakaavassa vähäpätöinen, mutta kaikkea muuta kuin merkityksetön. On pelottavaa ajatella, millainen kansanterveydellinen vaikutus liikunnan ja kulttuurin tauolla tulee olemaan niin fyysiseen terveyteen kuin mielenkin hyvinvointiin.

Uskon siihen, että biologisesti ja aivoiltaan ihminen on muuttunut varsin vähän luolamiesajoista. Tarvitsemme liikuntaa ja yhteisöä sekä fyysiseen hyvinvointiin että mielen palautumiseen. Ihminen kaipaa tilanteita, joissa voi kilpailla, syöksyä, huutaa, riemuita, pettyä, paeta arkea ja purkaa patoutumiaan. On kyseessä sitten moshpit, laitakahina tai tennispeli, ihminen kaipaa tilanteita ja paikkoja, joissa purkaa höyryt turvallisesti. Tämän pandemian kannalta on todella valitettavaa, että nämä tilanteet ovat nyt olleet suurelta osalta ihmisiä tauolla jo valitettavan pitkään.

En vähättele pandemiaa enkä aio aloittaa toimenpiteiden suurempaa kritisointia. Näihin riittää asiantuntijoita ja kommentaattoreita varmasti tarpeeksi. Haluaisin kuitenkin, että sekä lasten ja nuorten liikuntaharrastukset, aikuisten alasarjaporukat ja työporukoiden höntsävuorot säilyttäisivät tai jopa nostaisivat arvostustaan. Ne ovat monelle henkireikä, halpa terapeutti ja arjen eheyttäjä, ihmiseksi kasvattamo. Urheilu ja liikunta ovat paljon muutakin kuin arvokisamitaleita. Ne rytmittävät arkea, pitävät fysiikkaa yllä ja puhdistavat päätä. Siellä voit mitata itsesi tavoilla, jotka eivät välttämättä ole mahdollisia muualla. 

Toivon sitä, että urheiluväki pitäisi yhtä. Toivon, että junioriurheilijat ja työpaikkaliikkujat palaavat harrastuspaikoilleen heti, kun se vain mahdollistetaan. Toivon, että päätösten tekijät sekä urheilusta ja liikunnasta piittaamattomat eivät vähättelisi urheilun ja liikunnan merkitystä. Toivon, että niin perheissä kuin yhteiskunnassakin nähtäisiin liikunnan kansantaloudellinen ja yksilöllinen merkitys. Pelkään jo nyt sitä, mitä monelle lajiliitolle käy, kun harrastajamäärät mahdollisesti tippuvat. Tässä asiassa tulemme tarvitsemaan yhteisöllisyyttä ja sekä kuntapäättäjien että valtiollisten tahojen apua.

Kriisissä ihmiset usein saavat tai joutuvat laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen. Tällä hetkellä pandemian kanssa terveys on etusijalla. Toivottavasti se on ykkösasia meille kaikille myös maailmassa koronan jälkeen. Ihmisen elämä koostuu eri osa-alueista, ja jokainen niistä on tärkeä. Vapaa-ajan ja siellä tapahtuvien harrastusten merkitystä ei ole syytä vähätellä. Jos yksi rengas pettää, ei meno ole enää välttämättä tasaista.

Urheilu on liian tärkeä asia heitettäväksi menemään kertakäyttömaskien mukana.


- Jaska Kunelius

Harrastaja

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti